Professor Dan Burke ontdekte met zijn onderzoeksgroep aan de Universiteit van Aberdeen begin jaren 90 al dat alleen in kankercellen een bepaald enzym voorkomt, genaamd CYP1B1. In gezonde lichaamscellen is wel het gen aanwezig om dit enzym aan te maken, maar is dit gen niet actief, het gen wordt pas actief als de cel muteert in een kankercel. Deze ontdekking heeft geleid tot een zoektocht naar stoffen die door het enzym CYP1B1 omgezet worden in een toxische stof, omdat dan de medicijnen alleen voor de kankercellen dodelijk zouden zijn, de gezonde cellen zouden er dan niet door beïnvloed worden.

Vervolgens rees de vraag of voeding ook dergelijke stoffen zou bevatten, die door CYP1B1 omgezet worden in kankerceldodende stoffen. Het lijkt er namelijk op dat dit CYP1B1-enzym een zelfdestructiemechanisme vertegenwoordigt, dat in de loop van de evolutie ontstaan is om cellen die ontspoord zijn selectief uit de weg te kunnen ruimen. Als dit inderdaad zo was, dan zou dit enzym waarschijnlijk bestanddelen uit de voeding gebruiken om de cel tot apoptose (celdood) te dwingen.

Deze zoektocht leidde tot de ontdekking van een groep stofjes die gezamenlijk salvestrolen genoemd worden. Salvestrolen zijn stofjes uit planten die ontstaan als de plant onder stress staat, bv door droogte, veroudering of ziekteverwekkende schimmels, bacteriën of insecten. Zoals je je voor kunt stellen komen deze stoffen in een veel grotere mate voor in biologische groente en fruit, omdat niet-biologische groente en fruit al beschermd worden door de bestrijdingsmiddelen, de plant hoeft zichzelf niet meer te beschermen.  Het is dus zowel als je kanker hebt als wanneer je het nog niet hebt, heel belangrijk om biologisch te eten!

Belangrijke biologische bronnen van salvestrolen
Groenten: groene groenten, artisjokken, asperges, waterkers, rucola, alle koolsoorten, pepers, avocado, gekiemde sojabonen, wilde wortelen, selderie, komkommer, spinazie, pompoen, courgette, aubergine.
Fruit: rode vruchten, olijven, bessen, druiven, appels, aardbeien, pruimen, vijgen, frambozen, mandarijn, sinaasappel, moerbei, peer, meloen, ananas, mango; Kruiden: peterselie, basilicum, rozemarijn, tijm, salie, mint, paardenbloem, rooibos, weegbree, rozebottel, mariadistel, meidoorn(bes), kamille, agrimonie, citroenverbena.

Daarnaast zijn er ook tal van voedingssupplementen te verkrijgen op basis van salvestrolen.

Mocht je nog meer willen lezen, dan vind je hier twee heel interessante artikelen:

http://www.orthokennis.nl/artikelen/Bitter-is-beter,-een-introductie-tot-salvestrolen

http://salvestrolen.info/salvestrol-en-cyp1b1/