Je wilt iets doen om je gezondheid te ondersteunen, beter de stress het hoofd te kunnen bieden of minder vermoeid te zijn en slikt daarom een multivitamine.
In onze huidige maatschappij met veel stress, hoge suiker- en koolhydraatconsumptie en verarmde voedingsbodem waarop onze voeding groeit, is dat geen overbodige luxe!

 

MAAR SLIK JE WEL EEN GOED PREPARAAT?

 

Of gaat je Multi er aan de ene kant in…

…en aan de andere kant er weer uit?

 

Pak je potje erbij en lees verder, dan ontdek je het meteen!

 

WAT ZIJN DE KENMERKEN VAN EEN MULTI VAN GOEDE KWALITEIT?

1.      Organisch gebonden mineralen. Mineralen worden het best opgenomen wanneer ze organisch gebonden zijn. Neem bijvoorbeeld magnesium, in veel multi’s komt dit voor in de vorm van het anorganische magnesiumoxide (andere anorganische vormen zijn magnesiumsulfaat, magnesiumhydroxide of magnesiumchloride).

In het maag-darmkanaal wordt dit snel afgebroken, waarbij reactief magnesium overblijft dat zich vervolgens bindt aan niet-opneembare stoffen in het maagdarmkanaal zoals fytaten uit bijvoorbeeld granen. Hierdoor kan het lichaam het niet meer absorberen en kan het tevens darmirritatie en diarree geven. Als in je Multi dan 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid magnesium zit in de vorm van magnesiumoxide, dan is de kans groot dat je er maar 10% daadwerkelijk van opneemt. Niet veel dus. Dan kan de ene Multi wat goedkoper zijn dan de andere, maar GOEDKOOP IS DUS DUURKOOP!

Als Magnesium in de vorm van magnesiumbisglycinaat of –citraat wordt ingenomen, dan komt de magnesium wel in een goed opneembare vorm in de dunne darm aan.

2.      Bevat alle belangrijke mineralen. Onze voeding bevat al jaren steeds minder mineralen als gevolg van verarming van de landbouwgrond door intensieve landbouw en eenzijdige bemesting. Mineralen als zink en selenium, zwavel, chroom, koper, jodium, molybdeen, mangaan, silicium en boor hebben allen een belangrijke functie en zitten niet in alle multi’s. Mineralen als natrium, chloor en phosphor horen daarentegen niet in een Multi thuis, deze komen al overmatig in onze voeding voor.

3.      Zoveel mogelijk complexvormen. In de natuur komen vitaminen zelden alleen voor, maar bijna altijd samen. Een voorbeeld daarvan is het B-complex dat 8 B-vitaminen omvat, alsmede PABA, inositol en choline. Steeds meer onderzoek laat zien dat de werking van B-vitaminen vaak berust op de hoofdwerking van één of meer van de vitaminen maar dat de andere B-vitaminen daar op meerdere manieren aan bijdragen. Ook diverse aminozuren en kruidenextracten hebben een dergelijk synergistisch effect en verhogen de effectiviteit van een Multi aanmerkelijk.

4.      Zo min mogelijk hulpstoffen en toevoegingen; je hebt geen tekort aan kleurstoffen, glansmiddelen of zoetstoffen! Deze hoeven dan ook helemaal niet in een Multi te zitten. Andere hulpstoffen als ijzeroxide, titaniumdioxide, talk en lactose kunnen ongewenste bijwerkingen hebben en lokken soms zelfs allergische reacties uit. Ook zetmeel, suiker, conserveermiddelen en kleur-, geur- en smaakstoffen zijn volledig overbodig voor vervaardiging van een professionele Multi.

En??? In welke mate voldoet jouw Multi aan de bovenstaande punten?