De laatste decennia komen meisjes (maar vaak ook jongens) steeds vroeger in de puberteit. Naast mentale gezondheidsproblemen en veranderend gedrag brengt een vroegere puberteit ook andere risico’s met zich mee. Zo verhoogt hierdoor de kans op borst- en eierstokkanker bij meisjes en de kans op teelbalkanker bij jongens.

Eén van de mogelijke oorzaken is een toenemende blootstelling aan hormoonverstorende stoffen in de omgeving zoals ftalaten, parabenen en fenolen (bijvoorbeeld bisphenol A).

Verschillende van deze stoffen, die onder andere vaak in verzorgingsproducten voorkomen (check je verpakkingen maar eens op de inhoudstoffen van bv je handcrème, douchegel, zalven e.d.), werden recent terug gevonden in de urine van meer dan 96% van de vrouwen. In dierproeven werd reeds aangetoond dat deze stoffen een oestrogeen effect hebben en tot een snellere puberteit kunnen leiden bij ratten.

Uit de studie van Harley et al. (Human Reproduction) die gepubliceerd is op 4 december 2018 blijkt dat blootstelling aan ftalaten, parabenen en andere fenolen uit verzorgingsproducten, tijdens de zwangerschap en rondom de puberteit, de timing van de puberteit beïnvloeden.