Acuut voorschrijven: homeopathie inzetten voor snelle verlichting van acute klachten

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die gebaseerd is op het principe van ‘het gelijke met het gelijkende genezen’. Het idee achter homeopathie is dat een stof die bepaalde symptomen kan veroorzaken bij een gezond persoon, diezelfde symptomen kan genezen bij een zieke persoon. Homeopathische middelen worden dan ook meestal voorgeschreven op basis van een uitgebreide anamnese en een diepgaand begrip van de individuele patiënt, dit is immers nodig om te bepalen welke remedie past bij diegene.

Ook bij acute klachten, kan homeopathie voor snel herstel zorgen. Dit zogeheten “acuut voorschrijven” is een tak van de homeopathie die gericht is op het behandelen van acute klachten, zoals verkoudheid, griep, oorontsteking, blaasontsteking, kiespijn, kleine verwondingen en allergische reacties.

In tegenstelling tot constitutioneel voorschrijven, waarbij het hele individu en zijn/haar dieperliggende constitutie in overweging worden genomen, richt acuut voorschrijven zich op het selecteren van een homeopathisch middel op basis van de specifieke symptomen die zich op dat moment voordoen. Het is daarbij essentieel om de symptomen nauwkeurig te observeren en te beschrijven. De homeopaat zal vragen stellen over de aard van de symptomen, zoals de locatie, intensiteit, verergering of verbetering door beweging, temperatuur, tijd van de dag, en andere relevante factoren. Deze gedetailleerde informatie helpt bij het identificeren van het meest geschikte homeopathische middel voor de acute situatie.

Op basis van de repertorisatie en het begrip van de individuele patiënt, zal de homeopaat het meest geschikte homeopathische middel voorschrijven. Het gekozen middel zou overeen moeten komen met de symptomen van de patiënt en moet bekend staan om zijn vermogen om vergelijkbare symptomen te genezen.

De voordelen van acuut voorschrijven

  • Snelheid: Acuut voorschrijven kan snel verlichting bieden bij acute klachten. Het juiste homeopathische middel kan helpen de symptomen te verminderen en het herstel te versnellen. Herstel van bv een operatie kan zo veel sneller verlopen.
  • Veiligheid: Homeopathische middelen worden op een sterk verdunde manier gebruikt, waardoor ze over het algemeen als veilig worden beschouwd. Bij correct gebruik veroorzaken ze geen verslaving of ernstige bijwerkingen.
  • Individualiteit: Acuut voorschrijven houdt rekening met de individuele symptomen en kenmerken van elke patiënt. Dit maakt het mogelijk om gepersonaliseerde zorg te bieden en de behandeling af te stemmen op de unieke behoeften van elke persoon. Denk daarbij bv ook aan mensen die zeer gevoelig reageren op allerlei medicatie en die daardoor niet verdragen, de homeopathische dosis kan voor deze mensen zo aangepast worden, dat zij het toch goed kunnen verdragen.

Enkele voorbeelden van acuut voorschrijven uit de praktijk:

1. Een cliënt moest zijn tanden laten trekken i.v.m. het plaatsen van een kunstgebit. Hij zag daar tegenop en wilde dat het herstel zo snel mogelijk zou verlopend. Enkele doses Arnica na de behandeling zorgden er voor dat hij snel herstelde en weinig pijn en last ervaren heeft van de operatie.

2. Een cliënte had een doof gevoel in haar duim sinds een spuit in haar hand was gezet i.v.m. carpaal tunnelsyndroom. De injectie had blijkbaar de zenuw geraakt en beschadigd. Een dosis Hypericum zorgde ervoor dat het gevoel in de duim zich weer volledig herstelde.

3. Een meisje was van de schommel gevallen en op haar hoofd terecht gekomen. Ze klaagde over hoofdpijn, wilde niet veel geluid om haar heen en ook licht verdroeg ze niet goed, ze wilde een zonnebril op. Ze kreeg meerdere doses Arnica, waar al enkele uren na het incident mee kon worden gestart. De klachten verdwenen hierdoor binnen enkele dagen volledig.

Heb je zelf een acute klacht/ of een regelmatig terugkerende acute klacht en zoek je een oplossing zonder medicijnen? Dan is acuut behandelen met homeopathie iets voor jou! Er zijn homeopathische EHBO-kits te koop met de remedies die het meest nodig zijn in acute situaties. Als je deze in huis hebt, kun je na overleg met je homeopaat snel de benodigde remedie geven, waardoor je niks op hoeft te halen/niet hoeft te wachten tot de post het bezorgd heeft. Wel zo snel en handig! 

Ben je benieuwd of jouw klacht geschikt is voor acuut voorschrijven, stel je vraag hieronder en ik neem contact met je op!