Als het zonnig is, beginnen de meeste mensen direct te smeren met zonnebrand. De zon is tenslotte de veroorzaker van huidkanker en dat risico willen we niet lopen! Maar wist je ook dat de zon een belangrijke factor is bij het voorkomen van (allerlei vormen van) kanker?

“Alleen de hoeveelheid maakt het vergif”, zei Paracelsus al in de 16e eeuw. Zelfs water, een stof die voor ons onontbeerlijk is, is in grote hoeveelheden dodelijk: door de verstoring van de osmotische waarde van het bloed, gaan de rode bloedcellen kapot en de kalium die dan vrijkomt, ontregelt het hart. Deze tweeledigheid geldt voor de zon evengoed.

Hoe zorgt de zon voor het ontstaan van kanker? De UV-straling beschadigt de cellen waardoor het fenomeen zonnebrand ontstaat. Genen die op dat moment actief zijn, kunnen muteren door deze beschadigingen. Als op een gegeven moment de groeigenen muteren en vervolgens ook het mechanisme voor automatische zelfdoding dat aanwezig is in de cel, niet meer functioneert én het immuunsysteem de gemuteerde cel niet opmerkt en opruimt, dan kan de cel zich gaan vermenigvuldigen en een tumor gaan vormen.

Interessant om te weten is welke rol de zon hier nog meer in speelt. De zon zorgt er namelijk voor bij een bepaalde lichtsterkte dat er in onze huid vitamine D aangemaakt wordt. Vitamine D heeft vele functies, waaronder de regulatie van het immuunsysteem. Er zijn binnen het specifiek immuunsysteem 2 gedeeltes, waarvan 1 deel zich met name richt op schadelijke stoffen en ziekteverwekkers die zich in de vloeistof (het bloed, tussen de weefsels) bevinden en het andere deel van het specifiek immuunsysteem richt zich op afwijkende cellen. Tussen deze twee gedeeltes kan een disbalans ontstaan, waardoor het immuunsysteem zich te sterk focust op “aangedane cellen” met als gevolg dat ook gezonde lichaamseigen cellen als “ziek” worden beschouwd en worden aangevallen (denk aan auto-immuunziektes), maar als de balans naar de andere kant doorslaat gaat het immuunsysteem zich teveel richten op de ziekteverwekkers in het bloed en de vloeistof tussen de weefsels, met als gevolg dat gemuteerde cellen onvoldoende worden opgemerkt/aangepakt en tumoren kunnen gaan groeien. Vitamine D is dus ook heel erg belangrijk voor ons om gezond te blijven.

Het smeren van een zonnebrandcrème, wat als de oplossing gezien wordt om huidkanker te voorkomen, geeft bij factor 8 al een vermindering van de vitamine D-aanmaak van 97,5%, factor 15 blokkeert de vitamine D-aanmaak zelfs met 99%. Door het smeren van zonnebrandcrème werken we indirect dus ook weer ziekte in de hand!

Wat is nu wijsheid? De hoeveelheid is de sleutel. Ben je lang in de zon, smeer je dan zeker goed in, maar doe dit pas na 20-30 minuten, zodat je toch vast lekker wat vitamine D hebt kunnen aanmaken.

Wil je meer lezen over vitamine D?