Het is weer lente, het is mooi weer en de bijtjes en andere insecten zoemen weer vrolijk rond. Een fijn gezicht dat de natuur weer opbloeit! Behalve als je toevallig een aanvaring krijgt met een insect en gestoken wordt.

Er zijn genoeg huismiddeltjes om de bijen, wespen en muggen op afstand te houden en ook genoeg anti-jeukzalfjes (of ze nou helpen of niet) en daarover wil ik het dan ook niet hebben.

Wat ik je wil vertellen is wat je kunt doen, als je gestoken bent, om te zorgen dat je zo min mogelijk last van jeuk, roodheid en zwelling hebt. Sommige mensen reageren best heftig op een insectensteek en voor deze mensen is het een uitkomst om te zorgen dat ze dit altijd in huis hebben.

Laten we eens kijken wat er gebeurt als je gestoken/gebeten wordt (dit geldt ook voor bv beten van een spin of kwal of andere insecten). In reactie op het gif dat in ons lichaam komt, wordt histamine aangemaakt, dit veroorzaakt de roodheid, zwelling en jeuk. Histamine is een prima stofje, het zorgt ervoor dat ons immuunsysteem gemobiliseerd wordt om het gif op te ruimen en dat eventueel veroorzaakte schade wordt gerepareerd. Het wordt alleen lastig als de histamine niet goed wordt afgebroken, want daardoor ervaar je veel jeuk en wordt de zwelling veel groter en houdt langer aan.

Om te zorgen dat de klachten sneller verdwijnen, heb je een stof nodig die histamine afbreekt, die stof heet vitamine C. Ja er zijn genoeg histamineremmers bij de apotheek te koop, maar dit is veel simpeler èn natuurlijker. Dus als je veel last ervaart als je gestoken wordt, neem een of twee dagen een paar gram vitamine C per dag tot de klachten verminderen en de bult en de jeuk verdwijnen als sneeuw voor de zon!