Een paar dagen geleden, werd ik weer eens geconfronteerd met de basiswet van de homeopathie: “het gelijke geneest het gelijkende”. Mijn zoontje hielp mij in de keuken en had in een van de pannen geroerd, we gingen stamp eten. Er was wat over de rand gegaan en toen ik het wilde pakken, kwam ik tegen een andere pan aan. Een streep op mijn arm, verbrand!  Omdat ik druk was met de laatste dingen voordat het eten op tafel kon, sloeg ik er geen acht op. maar de plek was duidelijk aanwezig, het brandde!

Toen ik even later de aardappelen afgoot en deze op het aanrecht zette om de rest toe te voegen, besloot ik mijn arm even boven de stomende aardappelen te houden. Ik heb de stamp afgemaakt en tegen de tijd dat we aan tafel zaten, was de brandende pijn verdwenen!

Meteen moest ik terugdenken aan een voorval van toen ik nog maar net mijn homeopathie studie volgde. Ook toen had ik me verbrand aan een pan, aan mijn duim. Na een tijdje spoelen onder koud water, bleef de brandende pijn. Ik heb toen de hele avond met mijn duim in een glas koud water gezeten. Wat een verschil.

Vanuit de basisregel van de homeopathie “het gelijke geneest het gelijkende” is dit logisch. Koud water is precies tegenovergesteld aan de warmte die de verbranding veroorzaakte. Je zou denken dat het juist daarom de hitte teniet doet, maar zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen, werkt het lichaam heel anders. Wie heeft er bijvoorbeeld veel ervaring met brandwonden? Een smid. Smeden houden na een verbranding de verbrande plek enige tijd dicht bij het vuur, zo dicht als het te verdragen is. Zo hebben ze er het minste last van.

Ik hoop dat je het niet nodig zult hebben, maar mocht het zo zijn;
Als je je verbrandt, altijd spoelen met warm water!*

*=  zo warm als te verdragen is