Het hooikoortsseizoen is weer begonnen, als je allergisch bent, dan zijn je neus en ogen waarschijnlijk al weer begonnen met kriebelen. Tijd om de zakdoeken, neussprays en hooikoortsmedicijnen weer uit de kast te trekken…?

 

… OF GA JE ZORGEN DAT JE HOOIKOORTS DEFINITIEF TOT HET VERLEDEN BEHOORT?

 

EENS ALLERGISCH, ALTIJD ALLERGISCH, hoor ik je nu denken, daar valt toch niks aan te doen? MIS!

Je allergische reactie ontstaat doordat pollen door je slijmvliezen heendringen en in het bloed histamine-afgifte triggeren. Deze histamine is de veroorzaker van de jeuk, loopneus, traanogen, het niezen etc. Normaliter vormen de slijmvliescellen een gesloten laag, waarbij de cellen met elkaar verbonden zijn. Daar bovenop ligt een slijmlaag waar secretoir IgA in aanwezig is, dat lichaamsvreemde stoffen zoals pollen aan zich bindt en met het slijm mee naar buiten transporteert. Als je last hebt van hooikoorts is de hoeveelheid sIgA verlaagd en zijn de verbindingen tussen de cellen verbroken, waardoor grotere moleculen er doorheen kunnen dringen en in de bloedbaan terecht kunnen komen. Daar triggeren de pollen mestcellen die vervolgens de histamine afgeven.

Zowel de gesloten verbindingen tussen de slijmvliescellen als de productie van IgA is sterk gerelateerd aan het aminozuur glutamine. Een aminozuur dat onder invloed van stress en acute ziektes in het lichaam in grote hoeveelheden verbruikt wordt, en onder andere voor het functioneren van je immuunsysteem heel belangrijk is. Indien niet voorradig uit voeding worden andere weefsels die veel glutamine bevatten, afgebroken om in de behoefte te voorzien. Dit zijn met name je spieren, maar ook je slijmvliezen. Zo zijn stress en infectieziektes, maar ook een tekort in de voeding, vaak de aanleiding voor het ontstaan van hooikoorts.

Een TIP voor iedereen die veel last van hooikoorts heeft: Vitamine C breekt de histamine die ontstaat tijdens de allergische reactie af. Hoewel je het daarvoor wel dagelijks moet nemen en in flinke dosering, want het is natuurlijk dweilen met de kraan open, kan het veel verlichting geven van de hooikoortsklachten.

Als je liever kiest voor een echte oplossing dan is het zaak om de conditie van je slijmvliezen te verbeteren. Dit kan orthomoleculair door glutamine te gaan nemen, maar homeopathie kan ook ontzettend goed helpen om de slijmvliezen te versterken en de te sterke reactie van het immuunsysteem te normaliseren.

Heb je hier vragen over? Neem dan gerust even contact met me op!