Je kent het wel, je kind is ziek en heeft koorts. Hij is hangerig en heeft misschien nog andere bijkomende klachten. Wat doe je? Ga je de koorts verlagen d.m.v. bijvoorbeeld paracetamol, of laat je het op zijn beloop?
Misschien vind je het eng, dat je kind koorts heeft, zeker kleine kinderen kunnen nog heel makkelijk hoge koorts maken. Belangrijk om te weten is dat onder de 41 graden koorts niet bedreigend is. Je kind voelt zich niet lekker en de koorts verminderen lijkt dan misschien de oplossing, maar waar komt koorts nu eigenlijk vandaan en hoe kun je er het beste mee omgaan?
- Koorts is meestal een reactie op een virus of bacterie, deze maakt het lichaam ziek of kan schade toebrengen. Het immuunsysteem wil de indringer uitschakelen en produceert hiertoe antistoffen en deze werken het beste bij een hogere temperatuur, daarom gaat er een signaal naar de hersenen om de temperatuur te verhogen. Ons immuunsysteem werkt dus effectiever door koorts.
- De bloedcirculatie versnelt, waardoor de toxines die door de ziekteverwekker geproduceerd worden, sneller naar de reinigende organen worden getransporteerd en kunnen worden afgevoerd. Ook de ziekteverwekkers kunnen zo sneller uit het lichaam worden verwijderd.
Door het onderdrukken van de koorts met bv. paracetamol voelt je kind zich (tijdelijk) minder ziek, maar het ziek zijn op zich kan wel langer duren. Hoewel het fijn kan zijn om wat minder koortsig te zijn, is het dus het beste om helemaal niks te geven.*
* Opmerking; voldoende drinken en luchtig toedekken is bij koorts belangrijk en boven de 41 graden Celsius is koorts wel gevaarlijk.