c1bae319-062a-4a57-b358-ca2434a78161Heel belangrijk binnen een gezonde levensstijl en zeker heel belangrijk als u af wilt vallen; drink geen calorieën!
Omdat dranken onze maag snel passeren en de aanwezige suikers daardoor in een rap tempo in het bloed worden opgenomen, zorgt dit voor heftige bloedsuikerschommelingen. Omdat een te hoge bloedsuikerspiegel schadelijk is voor onze weefsels, worden er grote hoeveelheden insuline aangemaakt om deze suikers snel het bloed uit te krijgen (en onder andere als vet op te slaan). Hierdoor daalt de bloedsuiker weer drastisch en vervolgens krijgen we honger. Het nadeel op korte termijn is dus dat je er meer door gaat eten.

Op langere termijn heeft dit, in geval er bv dagelijks alleen maar frisdrank wordt gedronken, het gevolg dat de hersenen gewend raken aan het feit dat er veel suikers binnenkomen. Ze zullen dan ook bij voeding met minder suikers de insuline-productie overmatig stimuleren, waardoor we na elke maaltijd snel weer erge honger krijgen (denk ook aan hypoglykemie).

Als een dergelijke overmatige insuline-productie lang aanhoudt, raakt onze alvleesklier uitgeput en kan deze niet meer voldoende insuline produceren. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel niet meer omlaag gebracht worden en gaat schade aan andere weefsels veroorzaken (suikerziekte)