Het eerste homeopathie consult duurt meestal anderhalf uur. Ik vraag daarbij allerlei details omtrent de gezondheid, huidige klachten, ziektegeschiedenis, klachten die in de familie voorkomen, maar ook wil ik dingen weten over je karakter, dromen, slaap- en eetgewoontes etc.

Met al deze gegevens ga ik na het consult een analyse maken en bekijken welk homeopatisch middel de kern van het probleem dekt. Dit stuur ik op en na 5-6 weken gaan we evalueren hoe de reactie geweest is.

Er zijn verschillende manieren van reageren mogelijk. Sommige mensen krijgen een duidelijke genezingsreactie, waarbij de bestaande klachten de eerste paar dagen tot 2 weken erger worden, met daarna een verbetering op alle fronten. De tweede mogelijkheid is dat de reactie heel geleidelijk aan plaatsvindt, zodat in het begin de veranderingen nog niet echt merkbaar zijn. Bij het doorspreken van de genoemde klachten tijdens het vervolgconsult, valt dan ineens op dat sommige klachten inderdaad weg zijn of minder geworden zijn qua heftigheid/frequentie. In echt zware ziektegevallen kan het helaas ook zijn dat mensen averechts reageren, hierbij betracht ik dan ook altijd voorzichtigheid wat betreft de sterkte van de gebruikte middelen. Deze moeten afgestemd worden op de kracht die het lichaam (nog) heeft.

Als het middel onverhoopt toch niet passend is geweest, zal er weinig of maar een gedeeltelijke verandering geconstateerd worden tijdens het vervolgconsult. Dit kan doordat het middel niet goed gekozen was, of doordat er tijdens het eerste consult cruciale informatie niet ter sprake is gekomen. Dan is het tweede consult een verdere zoektocht naar welk middel dan wel past.